Ulične delavnice

Jesenske Ulične delavnice

Jesenske Ulične delavnice so se pričele s sprehodom po Učni poti ob Hublju, kjer so otroci opazovali kako se narava spreminja in pripravlja na zimo. Značilnosti letnega časa se je ovekovečilo s fotografsko delavnico Fotosafari. To pomeni, da so otroci lovili trenutke spreminjajoče se narave v objektiv. Med sprehodom so nabirali jesensko listje, ki so ga kasneje z mentoricami iz društva POC odtisnili v glino.

Tipično Ajdovsko jesensko vreme je vetrovno, zato so otroci izdelovali zmaje, ki jih burja dvigne v nebo. Delavnica se je izvedla v Garaži, kjer je omogočeno tehniško ustvarjanje, saj je prostor opremljen s primernimi orodji. Sestava zmaja je zahtevala različne ročne spretnosti, tako od vezenja vozlov do šivanja. Pod vodstvom Petra iz Društvo Moderatorjev Ajdovščina so otroci izdelali ultra lahko letalce iz deprona.

Obiskala nas je tudi Manuela Urankar iz Zavoda Cirius in nam je predstavila vadbo, pri kateri se ob glasbi in določenemu ritmu s kuhalnico udarja po velikih žogah. Ulični žoga bend je tako aktiviral telo in možgane ter uril koncentracijo za zahtevnejše gibe. Hkrati pa so se otroci pri tej vadbi neizmerno zabavali. Za utrjevanje veščin osredotočenosti in vztrajnosti pa nam je Joško iz Šahovskega društva Čaven predstavil igro šah. Igra je koristna za razvoj otrok in postaja vse bol priljubljena med njimi, zato so se z navdušenjem preizkusili v partiji.

V letošnjem letu sta Ajdovski avtorici Julijana in Marija Božič izdali knjigo s pravljicami Zverinice iz roba gozda. To priložnost smo izkoristi za prebiranje pravljic in ogled razstave originalnih ilustracij v Lavričevi knjižnici. Za avtentično izkušnjo so si otroci iz papirja izdelali obrazne maske v obliki gozdnih živali. Ker je jesen zelo barvita so se otroci zopet podali na Fotosafari in iskali zanimive kadre jesensko obarvanega listja. Da bi si lahko pričarali čarobno jesenko vzdušje tudi doma so otroci obarvano listje nabrali ter iz njega in steklenih kozarcev izdelali lanterne.

Zadnji dan Uličnih delavnic se je pričel z barvanjem ptičjih hišic, v katere se je obesilo ptičjo hrano, ki se je pripravila že prej. Ptičje hišice smo postavili  na različna mesta v Šturskem parku in se nato skrili in zlili z naravno okolico ter opazovali, če bo prišla kakšna ptica. Tako smo se v tretjem delu Fotosafarija pobližje poznali z načinom opazovanja in čakanja na fotografiranje ptic, ki se pridejo krmit. Na žalost nismo imeli sreče, da bi privabili ptice v krmilnice, smo pa opazili, da se na reki Hubelj zadržuje nekaj parov rac. Dan se je nadaljeval v duhu Noči čarovnic in sicer tako, da se je izdelalo pripomočke, ki jih čarovniki in čarovnice potrebujejo. Klobuk, plašč ter hišni ljubljenček netopir, ki je v sebi skrival sladko presenečenje. Izrezalo se je bučo strašljivko ter za popoldansko malico speklo mumije. Za zaključek so otroci mentorici preoblekli v mumije.

Pri zvedbi so nam z donacijami pomagala podjetja, ki se jim najlepše zahvaljujemo: Sadje zelenjava Šabani, Incom d.o.o., Pekarna Kukaj Sinaj Kukaj s.p., Neli-pek, Henkel Slovenija, Pavi dekor, Tosama.