Garaža

Zavod BETA je v letu 2021 zagnal novo aktivnost: Garaža. Garaža je ustvarjalno-delovni prostor, namenjen medgeneracijskemu prenosu predvsem tehničnega in naravoslovnega znanja in veščin. Prostor je opremljen z različnimi orodji za ročno in strojno oblikovanje izdelkov, kar med drugim omogoča izvedbo raznovrstnih praktičnih izobraževanj ter delavnic. Ključno vodilo programa je spodbujanje kreativnega podjetniškega razmišljanje ter povezovanje mladih z lokalnim gospodarstvom.

Garaža se nahaja v središču mestnega jedra Ajdovščine, v bližini OŠ Danila Lokarja ter SŠ Vena Pilona Ajdovščina ter je odprta vsak delovnik med 9. in 17. uro.

Prostori Garaže

Ime programa izhaja iz dejstva,

da je marsikatero podjetje svojo prvo poslovno idejo

ter prototip razvilo v domači garaži.


Garaža je sestavljena iz treh prostorov. V osrednjem prostoru (delavnica) se nahajajo delovne površine, orodja in stroji. Primerni so za obdelavo različnih materialov (les, kovina, plastika …). Sredinski prostor je namenjen računalniškemu programiranju in laboratoriju. V kotičku za mlade pa se nahajata fotokopirnica in kavomat. Sveže skuhano kavo lahko spijete na vedno zelenem zeliščnem vrtu Garaže, na udobno oblazinjenem vrtnem paletnem pohištvu, ki je nastalo prav v Garaži.

Delovne površine v Garaži

Garažo polnijo vsestranski programi in projekti, zaradi katerih postaja stičišče ustvarjalnosti, mreženja in sproščenega druženja. V teku so mentorski program Garaža, Garažni krožek in popravljalnica Garaža – Sam svoj mojster. Pridružite se nam lahko kadar koli, saj srečanja in delavnice potekajo čez celo leto. V času počitnic poteka počitniško varstvo Ulične delavnice v Garaži.

Področij dela je veliko, zato otrokom, mladim, odraslim in družinam ponujamo inovativen in raznolik program.

Ročno delovno orodje

Verjamemo, da bomo z našim delom z otroki in mladostniki na dolgi rok pripomogli k dodatnemu tehnološkemu in gospodarskemu razvoju v regiji. Pri vzpostavitvi Garaže so sodelovali različni deležniki: od šolarjev kot udeležencev do študentov kot mentorjev, od javnih subjektov in podjetij, ki so zagotovili prostore in opremo, do navdušencev, ki v ideji vidijo potencial in so delovanje Garaže tudi omogočili. V duhu sodelovanja bomo nadaljevali svoje poslanstvo in uresničevali vizijo, da postane Garaža prostor za nadobudneže ter stičišče, kjer se bodo ti lahko prosto srečevali in izmenjevali znanje, ideje, izkušnje in informacije.


V duhu sodelovanja bomo nadaljevali svoje poslanstvo in uresničevali vizijo, da postane Garaža prostor za nadobudneže ter stičišče, kjer se bodo ti lahko prosto srečevali in izmenjevali znanje, ideje, izkušnje in informacije.


V svoje vrste zato vabimo NOVE AKTIVNE ČLANE EKIPE in MENTORJE iz naravoslovno-tehniških smeri, da sodelujejo pri rasti inovativnega in perspektivnega projekta.

Prototipi nastali v Garaži


Delavnico smo opremili z orodji in stroji, ki so jih podarila različna družbeno odgovorna podjetja. Stavba, v kateri se izvaja program Garaža, je v lasti Občine Ajdovščina; Zavod BETA jo je kot organizacija s statusom delovanja v javnem interesu pridobil v brezplačen najem. Sama prenova stavbe je bila financirana iz proračunskih sredstev Občine Ajdovščina ter iz prejetih donacij v dobro Zavoda BETA v letih 2021 in 2022.