Ulične delavnice

Zavod BETA je v letu 2021 prvič zagnala program počitniškega varstva Ulične delavnice v Ajdovščini.


Pripravljen program je temeljil na inovativnemu prenosu znanja in dediščine na ustvarjalen ter igriv način. Prilagojen ciljni skupini osnovnošolskih otrok od 6. do 12. leta starosti, je pripomogel k kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi ter z veliko izkustvenega izražanja otroke motiviral za kreativno ustvarjanje in nezavedno učenje.


Ulične delavnice v Garaži 2023

Izvedli smo prva dva termina poletnega počitniškega varstva Ulične delavnice v Garaži v mesecu juliju. Otroci so v 5-dnevnem programu spoznali različne tehnične in naravoslovne vsebine.

Delavnice smo pričeli s spoznavanjem industrijske dediščine mesta Ajdovščina s pomočjo Muzeja na prostem, ki nudi zanimive informacije o industriji, ki je nekoč delovala na različnih območjih ob Hublju. Na sprehodu po Učni poti so spoznavali značilne rastlinske vrste, ki rastejo na območju ter si ogledali izvir reke Hubelj; uspelo nam je priti tudi do razgledne točke nad izvirom, kjer se je razprl čudovit pogled na Ajdovščino. V sklopu spoznavanja naravnih značilnosti smo zopet obiskali Ribiško družino Ajdovščina in si ogledali ribogojnico soških postrvi.

V sklopu tehničnih delavnic so si otroci pod mentorstvom Vasja Černica tekom tedna izdelali ptičjo krmilnico, okrasno blazino, fliper za frnikulo, si spletli svojo košarico Zgodbe z vipavske, tkali, zašili blazinico s sivko, izdelali lovilec sanj ter s tehniko marble pobarvali reciklirane stekleničke. Ob teh delavnicah so osvojili veščine vijačenja, brušenja ter barvanja. Uporabili so materiale, ki so večinoma reciklirali, prav zato, da se mlade spodbudi k ponovni uporabi ali nadgradnji izdelkov, odpadnih kosov in ostankov.

Med mladimi je vedno bolj priljubljena igra za možgane – šah. Tako so otroci pod mentorstvom gospoda Davida iz Šahovskega društva Čaven igro spoznali ter odigrali nekaj partij kar na Lavričevem trgu.

Z Lavričevo knjižnico Ajdovščina smo se podali po Lokarjevi poti in odkrivali čudovite kotičke ob Lokavščku. Z reševanjem kviza med potjo so otroci odkrivali zanimive drobce iz življenja Danila Lokarja pa tudi drugih ajdovskih veljakov. Spoznali so tudi osnove Braillove pisave ter s pomočjo twista pisali besede.

Skozi celoten program ni manjkalo igre – v Garaži smo izdelali kar nekaj družabnih iger (štrbunk, človek ne jezi se, žogice, katapult, križci krožci, volklca, šapana ali mlin, dama…). A ob preteklih visokih temperaturah je bil najbolj oblegan pršilnik vode na vrtu, skozi katerega je potekal start poligona vodnih iger.

Za donacijo prehrambnih izdelkov in sokov se najlepše zahvaljujemo lokalnim podjetjem: pekarna Dijari, pekarna Ajdovščina, Leone Ice cream, Fructal, Mlinotest, Milka.