Ulične delavnice

Zavod BETA je v letu 2021 prvič zagnala program počitniškega varstva Ulične delavnice v Ajdovščini.


Pripravljen program je temeljil na inovativnemu prenosu znanja in dediščine na ustvarjalen ter igriv način. Prilagojen ciljni skupini osnovnošolskih otrok od 6. do 12. leta starosti, je pripomogel k kvalitetnemu preživljanju prostega časa v naravi ter z veliko izkustvenega izražanja otroke motiviral za kreativno ustvarjanje in nezavedno učenje.


Poletne Ulične delavnice 2022

Letošnje Ulične delavnice so se v celoti odvijale v Garaži. Zato je bilo veliko delavnic tehnične narave pa vendar smo tudi v letošnjih terminih mesto Ajdovščina, njegovo okolico ter pomen kulturne dediščine mesta.

Da smo se pred vročim soncem zaščitili smo za spomin izdelali kape. Tiskarna Muri nam je pomaga natisniti logotip Uličnih delavnic, sami pa smo jo tekom tedna pobarvali v mavrične barve.

Znanje o Ajdovski industriji smo širili v Lokavcu pri podjetju Del Fabrro, ki se ukvarja s kovaštvom. Pokazali so nam izdelke, ki jih izdelujejo. Potep smo nadaljevali v kovaškem muzeju Kussa, kjer so nam predstavili kovaško obrt nekoč. Ob muzeju deluje KUD Štala, ki nas je navdušil nad najrazličnejšimi vrstami tolkal in bobnov.

Ob vrnitvi v Garažo smo se osvežili z pršilnikom in poligonom vodnih iger!

Prostor na Garažnem pultu smo izkoristili za zabavne znanstvene eksperimente. Pokali so baloni, jajca pa so ostala cela. Vsaj večina. V Garaži smo izdelovali tudi lesne posodice in tablice z imeni. Za na učno pot smo pripravili tudi lesne mlinčke.

Spoznali smo še eno učno pot po Ajdovskem polju. Postanek smo naredili na Centru za ravnanje z odpadki v Dolgi poljani. Izkoristili smo ga za ogled Kotička za ponovno uporabo, kjer odsluženi predmeti dobijo novo priložnost. Pod Napoleonovim mostom v Dolenjah smo osvežili utrujene noge ter preizkusili lesen mlinček.

Močno prisotna mlinarska in pekarska tradicija v Ajdovščini dobiva prostor v Rustjevi hiši na placu kot interaktivni muzej. Trenutno gradbišče je bilo obdano z razstavo fotografij in izrekov na temo kruha. Otroci so znali marsikaj povedati o njihovih družinskih navadah povezanih s kruhom. Ogledali smo si tudi prenovljeno Tržnico Ajdovščina ter si trajnostno vrečko pobarvali, porisali ter s poštemplirali.

Zadnji dan Uličnih delavnic smo s svojimi spretnimi rokami pomagali Lavričevi Knjižnici prebarvati dotrajano ograjo. Naše delo so nagradili s pravljico ter nagradno igro, katere zmagovalec je prejel majico knjižnice. Za zaključek delavnic smo postali pravi peki, ter spekli sladke ajdovske žemljice po prav posebnem receptu, ki smo ga zapisali v knjižico.

Zahvaljujemo se podjetjem, ki so nam tudi letos omogočila slastne malice: Incom d.o.o., Mlinotest Živilska industrija d.d., Sadje zelenjava Šabani, Pekarna Kukaj Sinaj Kukaj s.p, Pekarna Ajdovščina, Pekarna Dijari